Автор: Людмила Плотникова,  Следвайте Гласове в Припомняме малко известни страници от грандиозния

...
Автор: Людмила Плотникова,  Следвайте Гласове в Припомняме малко известни страници от грандиозния
Коментари Харесай

Прокуратурата на СССР довежда американския съдия до истерия. Неизвестни факти за Нюрнбергския трибунал над нацистите

Автор: Людмила Плотникова,  Следвайте " Гласове " в 
Припомняме малко известни страници от грандиозния правосъден развой над немските военнопрестъпници

По съветските екрани излезе филмът „ Нюрнберг “, отдаден на най-гръмкия правосъден развой на 20 век – трибунала над нацистките военнопрестъпници. Процесът продължава съвсем година, неговият списък съдържа повече от 100 хиляди документа, хиляди кутии с киноленти и 25 хиляди фотографии, а цялостната стенограма на 403те съвещания заема 17 хиляди страници.

Седемдесет и пет години по-късно откривателите намират нови, незнайни до момента обстоятелства, за случилото се през 1945-46 година в Нюрнберг в продължение на 316 дни.
Смъртта като знак

Смята се, че изборът на Нюрнберг за място на осъществяване на процеса против високопоставените нацисти е бил избран от това, че нито в Берлин, нито в Мюнхен, нито в други огромни немски градове по това време не е било останало нито едно цяло здание, което да е в положение да помести такова количество съдии, секретари, обвинени, охранители, а Нюрнбергския замък на правораздаването, в съседство с който има и огромен затвор с 1200 места, не е потърпевш от бомбардировките, заради което е и решено съвещанията на интернационалния арбитражен съд да се проведат там. В реалност съдружниците избират баварския Нюрнберг по друга причина: точно този град преди време става рождено място на Третия райх, точно в Нюрнберг се организират първите всеобщи манифестации на нацистите. Затова е решено символичната гибел на фашизма да се случи точно там.
Равни и обективни
За първи път в историята правосъден развой се организира с присъединяване на съдии от четирите страни-победителки – Съюз на съветските социалистически републики, Англия, Франция и Съединени американски щати. И съдиите не се сменят между тях, а водят съвещанията дружно. На Запад и до в този момент не се написа за това, само че повтарят упорито, че съдът е осъществен от английския арбитър Джефри Лоурънс. Той просто е ръководител на колегията, без да има право на несъгласие. От Съюз на съветските социалистически републики арбитър в трибунала е генерал-майор Иона Никитченко.
През цялото време
Нюрнбергският развой би могъл да се проточи и цели четири години, вместо една. Системата за синхронен превод оказва помощ времето да се редуцира доста. Обичайните след това кабинки на преводачите, микрофоните и слушалките в залата, се появяват за първи път в Нюрнберг, което разрешава симултанен превод, с помощта на който времето е кратко четири пъти. Американската компания IBM, която обезпечава и свързва нужното съоръжение, припомня за този факт при всеки комфортен случай, изтъквайки приноса си в битката против нацизма. Но за дейното съдействие с фашисткия режим доста преди Нюрнбергския развой в IBM избират да не си спомнят, само че въпреки всичко с принуда признават, че апропо са доставяли на Германия специфични перфокарти, употребявани за записване на евреи. Сред симултанните преводачи има доста американци, което вбесявало английските съдии – дразнел ги американският британски. Съдия Биркет даже назовава думите „ обосновка “, „ активация “ и „ визуализация “ закононарушение против човечеството.
Нашите имат имунитет
Рядко се загатва, че правосъдният развой над 24та високопоставени нацистки нарушители не е единственият, провеждан в Нюрнберг. В интервала от 1946 до 1949 година там са се състояли още 12 процеса, в хода на които са съдени лекари, провеждали опити с военнопленници, немски юристи и съдии, упрекнати в осъществяването на нацистките стратегии за расова непорочност, военнослужещи и волнонаемни, правили свиреп издевателства над пандизчиите в концлагерите, фабриканти, принуждавали пленници към рабски труд и грабежите на окупираните от фашистите страни. Съдени са били единствено германци. Американските, английските и шведските съучастници в закононарушенията на нацистите не са ги закачали. При състояние, че акциите на немската компания, притежаваща патента за произвеждане на газ „ Циклон “, употребен за унищожаването на пандизчиите в концлагерите, са се търгували на нюйоркската борса, стратегиите за расова непорочност са били финансирани от американските фондации Карнеги и Рокфелер, а шведските банки са отпускали промишлени заеми на немски производители.
Зловещ неологизъм
Думата „ геноцид “, която в последните години за жалост все по-често се повтаря през последните години във връзка с осъществените от украинския режим закононарушения против популацията в Донбас, за първи път е публично изречена точно сред стените на Нюрнбергската правосъдна палата. Но тя е била измислена преди този момент – в 1944 година юристът Рафаел Лемкин, който работи като консултант на прокурора, който по време на процеса става обвинител от страна Съединени американски щати, сформира тази дума, съединявайки гръцката дума „ genos ” (народ, раса),    с латинското окончание „ cide “ (убийство). Полякът Лемкин, изгубил близо петдесет свои родственици в годините на Втората международна война, дефинира геноцида като „ координиран проект от разнообразни дейности, ориентирани към разрушение основите на живота на разнообразни национални групи, за заличаването на тези групи “. Нюрнбергският развой става първото в историята на човечеството правосъдно гонене за геноцид.
Страшната истина
Прокуратурата на Съюз на съветските социалистически републики показва пред съда произведения, направени от обработена човешка кожа и мостри на сапун, сварен от човешки тела. Членовете на колегията и прокурорите декларират в коридорите, че Съюзът преувеличава, че „ това просто не е допустимо “. Тогава на вниманието на французите, британците и американците е показана документална кинохроника, снимана в нацистките концлагери. След гледането на материалите, американският арбитър Паркър изпада изначало в нервност, а след това в меланхолия. В Националния списък на Съединени американски щати има удостоверение за това, че след гледането на страшните фрагменти той няколко дни не е могъл да се върне към осъществяване на отговорностите си, „ не намирайки сили да се вдигне от постелята “.
Последните два часа
На половината от изправените пред интернационалния арбитражен съд в Нюрнберг 24ма нацисти е произнесена смъртна присъда. Съвсем неотдавна бяха разкрити протоколите, записали че за осъществяването на всички санкции са били нужни по-малко от два часа. Всички изтезания са били ръководени от формалния главорез на американската войска старши сержант Джон Уудс, който декларирал, че „ не е бил под напрежение, защото при положение като този не може да има напрежение “. Присъствалите на изтезанията очевидци са отбелязали в протоколите, че „ наказванията са били жестоки и неумели “ – въжетата са били прекомерно къси, а люковете, в които падали обесените, са били плитки. Някои от екзекутираните са се заклещили в тях, което „ трансформирало обесването в постепенно и трудно удушаване “. Било решено фотосите на обесените в никакъв случай да не се разгласяват.
Преобръщане на историята
Правистите и историците са единомислещи в това, че Нюрнбергският развой е най-великият правосъден развой в историята и е станал казус за следващи правосъдни преследвания за военни закононарушения, а също по този начин е довел до приемане на Конвенцията на Организация на обединените нации за геноцида и Всеобщата декларация за правата на индивида. Но напоследък на Запад все по-често се чуват гласове на „ правозащитници “, заявяващи, че присъдите, произнесени на Нюрнбергския развой, би трябвало да бъдат преразгледани, а нацистките нарушители би трябвало да бъдат... оправдани. В отбрана на това искане се привежда да вземем за пример следният аргумент – наказаните в Нюрнберг, видите ли, не са имали опция да апелират произнесените им присъди.
Източник: 
Превод за " Гласове ": Екатерина Грънчарова
 
 
 
 
18 Фев 20231386505 Фев 20232279427 Яну 2023424308 Яну 2023275901 Яну 2023205815 Дек 20224109КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани05 Март 2023131528 Фев 202398904 Март 202394003 Март 20232135
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР